Beschermt preoperatief wassen tegen postoperatieve wondinfecties?
Zoals we in onze vorige blog aangaven, willen we van infectiepreventie een totaalverhaal maken. Het eerste hoofdstuk van het verhaal over preventie van postoperatieve wondinfecties speelt zich dan ook bij de patiënt thuis af en begint bij het preoperatief wassen.
We kunnen POWI’s voorkomen
Postoperatieve wondinfecties (POWI’s / Surgical Site Infections / SSIs) staan in een aantal Europese landen, waaronder Nederland, bovenaan de lijst van vaakst voorkomende zorginfecties1. De WHO schat dat 1 op de 16 patiënten die een operatie moeten ondergaan, een POWI zal oplopen1. Zo’n 20 tot 30% van de POWI’s zouden we nochtans kunnen voorkomen2.
POWI-verwekkers op de huid van de patiënt
De huid van de patiënt is de grootste boosdoener. De meeste ziektekiemen die POWI’s veroorzaken, komen via die weg de operatiekamer binnen3. Zo draagt tot 33% van de bevolking bijvoorbeeld Staphylococcus aureus op de huid4, de bacterie die in de top 3 van POWI-verwekkers staat en die zich bovendien regelmatig antibioticaresistent toont (meticillineresistente Staphylococcus aureus / MRSA)5. Een of zelfs meerdere POWI’s kunnen het gevolg zijn als de incisie tijdens de ingreep besmet raakt met micro-organismen die zich op het lichaam van de patiënt bevinden4.
Extra bescherming bieden tegen POWI’s
Dus hoe strikt de hygiëneregels in de operatiekamer ook nagevolgd worden, controle over de pathogenen die de patiënt zelf meebrengt, hebben we niet. Of toch? Had u er bijvoorbeeld al aan gedacht om een volledige ontsmettende lichaamswasbeurt standaard aan de voorbereidingen op elke chirurgische ingreep toe te voegen? Een antiseptische zeep met chloorhexidine kan de infectiepreventiemaatregelen die u binnen de OK-setting neemt mooi aanvullen. Deze toevoeging aan het protocol betreft een kostenefficiënte maatregel6 die uw patiënt ontegensprekelijk extra bescherming kan bieden.
Verminderd POWI-risico
Een antiseptische zeep met chloorhexidine slaagt er namelijk in om een grote groep micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels en virussen) te doden7… en elk gedood micro-organisme draagt bij tot een verminderd POWI-risico. Als we de gekende oorzaken van POWi’s op een rij zetten8, zien we dat de zeep een efficiënte bescherming kan bieden tegen de meest voorkomende ervan.
Langdurige dekoloniserende werking
Een wasbeurt met een antiseptische zeep met chloorhexidine biedt onmiddellijke bescherming9, maar vooral de langdurige dekoloniserende werking van de chloorhexidinegluconaatoplossing vormt een belangrijke eigenschap: ze houdt tot 6 uur lang aan. Een groot verschil ten opzichte van de gewone wasbeurt met water en zeep die de meeste patiënten die geen andere instructies kregen zichzelf geven voor een ingreep.
- Onderzoek wees uit dat gewone zeep bacteriën van zwaar tot licht gekoloniseerde zones verder over het hele huidoppervlak kan verspreiden en het aantal bacteriën op bepaalde plaatsen doet stijgen10. Het tegenovergestelde van het beoogde effect, met andere woorden.
Chloorhexidine bindt zich aan de huid
Voorwaarde om een optimaal antiseptisch effect te bekomen, is wel dat het wassen op de juiste manier gebeurt. Het is dus belangrijk om de patiënt grondig te informeren over zowel de wasinstructies als het belang van een nauwkeurige naleving ervan.
- Een Amerikaanse studie toonde aan dat minimum 1 minuut wachten om zich af te spoelen na het inzepen de actieve bestanddelen van de zeep de nodige tijd geeft om zich aan de huid te binden11.
- Twee wasbeurten zouden moeten volstaan, de avond voor en de ochtend van de ingreep10. Tenzij in geval van MRSA-contaminatie; dan raden we een vijfdagenprogramma aan.
- Bij de eerste volledige lichaamswasbeurt vermindert de zeep de huidflora met 94% en bij de tweede nog eens met 77%12.
- Driemaal douchen met 4% chloorhexidine zorgt voor een 20-voudige daling van het aantal huidbacteriën6.
- Een antiseptische chloorhexidine zeep is ook beschikbaar voor de hygiënische handwassing van de chirurg en de OK-medewerkers.
Ook niet onbelangrijk is dat een antiseptische zeep met chloorhexidine zelfs bij veelvuldig gebruik zacht blijft voor de huid13.
Postoperatieve wondontsmetting
De voordelen van een antiseptische zeep met chloorhexidine gaan trouwens net zo goed op voor de postoperatieve wondontsmetting met chloorhexidine.
- De chloorhexidine bindt zich aan de huid en vormt er een beschermende antibacteriële laag14.
- Het product biedt een sterke bescherming tegen infecties dankzij haar langdurige werking14.
- Tot 6 uur na het aanbrengen doodt ze efficiënt bacteriën.
- Tot 7 dagen na het aanbrengen blijft ze werkzaam.
Bijkomend voordeel van de postoperatieve wondontsmetting: een lichtroze, transparante kleur laat een nauwkeurige wondcontrole toe.
Uw patiënten zijn gebaat bij preoperatieve lichaamswasbeurten
Omdat open ingrepen over het algemeen vaker tot een POWI leiden dan gesloten procedures15, voegden disciplines zoals orthopedie in veel ziekenhuizen reeds standaard een preoperatief wasprotocol met een antiseptische zeep aan hun zorgtraject toe. Er spelen natuurlijk veel uiteenlopende factoren in de ontwikkeling van een POWI, maar in Nederland blijken orthopedische ingrepen de lijst van incidentiecijfers allesbehalve aan te voeren15.
Al kunnen we natuurlijk sluitender bewijs aanvoeren dan dat: diverse studies ondersteunen de stelling dat preoperatieve volledige lichaamswasbeurten met chloorhexidine effect hebben op het aantal vastgestelde POWI’s. In een ouder onderzoek bij 341 patiënten daalde het aantal POWI’s van 17,5% tot 8% door de toepassing ervan16. Een recenter onderzoek bij 709 patiënten die electieve orthopedische chirurgie met implantatie ondergingen, toonde een daling van het aantal POWI’s van meer dan 50% bij patiënten die een decontaminatieprotocol aanhielden17.
Elk gedood micro-organisme is een POWI-risico minder
Kortom, alles wijst erop dat volledige preoperatieve lichaamswasbeurten opnemen in uw richtlijnen voor infectiepreventie een uitstekend idee is. Want elk gedood micro-organisme is een POWI-risico minder en daar wil u uw patiënten toch ook zo goed mogelijk tegen beschermen?
Producten en oplossingen
Gerelateerde producten
Referenties:
Global Guidelines for the Prevention of Surgical Site Infection. WHO. 2016
European Centre for Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report on the communicable diseases in Europe. 2008: Ch 2: Healthcare-associated infections.
Gorwitz RJ et al. Changes in the prevalence of nasal colonization with Staphylococcus aureus in the United States 2001-2004. The Journal of Infectious Diseases 2008;197:1226-34
Brote L. 1976. wound infections in clean and potentially contaminated surgery. Acta Chir Scand. 142: 191-200
http://www.nsih.be/download/ECDC%20PPS/nationalreport_ECDCPPS2017_Belgium_20181119.pdf
Edmiston CE, Lee CJ, Krepel CJ et al. Evidence for a Standardized Preadmission Showering Regime to Achieve Maximal Antiseptic Skin Surface Concentrations of Chlorhexidine Gluconate, 4, in Surgical Patients. JAMA Surg. 2015;150(11): 1027-1033. doi:10.1001/jamasurg.2015.2210
Denton GW. Chlorhexidine. Ed. Block SS. Fifth Ed. Lippincott Williams and Wilkins. 2001; Ch 15 in Disinfection: Sterilization, and Preservation
European Centre for Disease Prevention and Control. Annual Epidemiological Report 2016 – Surgical site infections. [Internet]. Stockholm: ECDC; 2016. Available from: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Healthcare-associated_infections/surgical-site-infections/Pages/Annual-epidemiologicalreport-2016.aspx
Mölnlycke Internal Report REPR0432
Hayek LJ et al. A placebo controlled trial of the effect of two preoperative baths or showers with Chlorhexidine detergent on postoperative wound infection rates. J Hosp Infec.1987; 10: 165-72.
Byrne DJ et al. Rationalizing whole body disinfection. Journal of Hospital Infection 1990; 15:183-187
Byrne DJ et al. Effects of whole body disinfection on skin flora in patients undergoing elective surgery. Journal of Hospital Infection 1991;17:212-272
Larson EL et al. Efficacy of alcohol-based rinses under frequent use conditions. American Society for Microbiology. 1986; 30: 4:542-4.
Sheikh W. Comparative Antibacterial Efficacy of HiBiClens® and Betadine® in the Presence of Pus Derived from Human Wounds. Current Therapeutic Research 1986;40:6: 1096-1102.
PREZIES. Referentiecijfers 2014-2018: Postoperatieve Wondinfecties. PREZIES. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2019.
Brandberg Å and Andersson I. Preoperative whole body disinfection by shower bath with chlorhexidine soap: Effect on transmission of bacteria from skin flora. Skin Microbiology: Relevance to Clinical Infection, New York Springer-Verlag. 1987
Bebko SP, Green DM and Awad SS. Effect of a Preoperative Decontamination Protocol on Surgical Site Infections in Patients Undergoing Elective Orthopedic Surgery With Hardware Implantation. JAMA Surg. 2015;150(5):390-395. doi:10.1001/jamasurg.2014.3480